Nr. 1, 12 iunie
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dosar: Cibernetică și filosofie

News - Din lumea celor care numai nu cuvântă

de Paul Sabou, Filosofie - UV Timișoara

 

 

 

Cand mă satur de o viață, aleg o alta viață

Daca v-ați săturat să vă gândiți la implicațiile filosofice ale scenariilor de tip «brain-in-a-vat», vă recomandăm să încercați «life-in-a-vat ». Secondlife.com vă pune la dispoziție o lume virtuală în care puteți să vă căsătoriți, să vă construiți o casă, să vă cumparați câine, etc. Dacă nu sunteți genul casnic, merită măcar să încercați regizarea unui film sau diverse sporturi extreme.
Odată ce sunteți conectați nu are rost să mai ieșiți vreodată din camera cu calculatorul. În SecondLife puteți să vedeți premierele ultimelor filme (ex : Xmen III) sau să vă faceți propria afacere. De asemenea, aveți ocazia să fiți iritat de reclamele atot-prezente ale marilor corporații.
Citiți ziarul virtual, pe veranda virtuală a propriului domeniu virtual. Nu veți fi singur. Mai aveți încă 200.000 de vecini. Dacă sunteți pragmatic ar fi bine să vă hotărâți repede. În ultima perioadă prețurile terenurilor sunt în creștere.Nu știu cum e cu Dumnezeu, dar cred în funcționalism?

Câteva corporații japoneze au anunțat lansarea pe piață a câtorva roboți proiectați pentru a oferi îngrijire și companie copiilor și bătrânilor. Conform specificațiilor tehnice, facilitățile oferite de unii roboți includ : capacitate conversațională echivalentă cu a unui copil de 5 ani, posibilitate de a transporta greutăți de până la 12 kg, capacitate de a filma în timp real. Datorită problemelor și receptivității japonezilor în privința roboților se estimează vânzări masive în următorii 10 ani.
Pe termen lung, merită să ne gândim că funcționalismul din filosofia minții nu va mai fi doar o opțiune de credință teoretică, ci o decizie personală, care determină cu cine să-ți petreci o parte din viață.Și calculatoarele visează oi

Proiectul «Electric Sheep» oferă calculatorului dumneavoastră, posibilitatea de a participa la un vis electronic cooperativ. Acest vis este realizat împreună de mii de calculatore din întreaga lume. În cadrul visului cooperativ, fiecare oaie are un anumit succes, acest lucru determinând șansa ei de a influența apariția de noi generații de oi. Fiecare oaie are o reprezentare vizuală superbă. Dacă sunteți genul intruziv, puteți chiar să specificați calculatorului ce oi ar trebui să viseze.
Poate că nu agreeați visele cu oi. Dar, vă asigurăm că PC-ul dumneavoastră va fi entuziasmat de ele.Să fii Darwin sau Dumnezeu?

Printre cele mai populare versiuni ale implicării divinității în lume (mai ales după sec. XV) este varianta : a muncit mai mult la început iar apoi lucrurile au mers de la sine.
Cand jucați SPORE, sunteți un dumnezeu al biologiei, culturii, civilizației, tehnicii, etc. Luați decizii în privința fiecărei faze evolutive, de la stadiul celular, până la construirea unui imperiu galactic. Marea majoritate a criticilor consideră că SPORE va schimba radical lumea jocurilor electronice.
Se așteaptă ca Darwin să iasă din mormânt pentru a-și cumpăra un DVD cu SPORE și un laptop.

 

comenteaza acest articol pe Forum

 

  Index Contact Numere anterioare Despre revista  
      Copyright FILOS © 2006   Toate drepturile rezervate    |    Webdesign by Lavinia