Nr. 1, 12 iunie
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kultur Aktuell

Meciurile momentului

  • Principala dezbatere a săptămânilor trecute a fost cea legată de parada homosexualilor din București și triada Biserică - Gigi Becali - Noua Dreaptă. Pe listele de discuții ro_eu_list și ngolist, s-a dezbătut dacă ar trebui finanțată de la buget Catedrala Mântuirii Neamului, dacă în ea se vor întâlni facțiuni politice. Fideli subconștientului românesc sintetizat în replica unui bătrânel "Tolerez dar nu accept", unii intelectuali acceptă drepturile gay dar atacă nevoia unui asemenea marș: Alexandru Lăzescu în 22 sau Dan C. Mihăilescu autodeclarat "majoritar" la TVR.
  • De cealaltă parte sunt Adrian Cioroianu și Cristian Ghinea. Pe Liternet publică Bogdan Ghiu "Eu, majoritarul, sau becalizarea intelectualilor" în 11.06.2006 contra "omnimediatizatului" Dan C. Mihăilescu, acuzat cu argumente kantiene de minorat intelectual.
  • În Observatorul cultural s-au dezbătut între Liviu Ornea și Mihai Hârdău inițiativele lui Mircea Miclea și sistemul bazat pe publicații ISI de promovare a cadrelor universitare; paralel, în 22, între Alina Mungiu Pippidi și Andrei Cornea. Andrei Cornea susține că sistemul ISI nu este aplicabil științelor umaniste. Cătălin Avramescu intervine în dezbatere, vorbind despre necesitatea evaluărilor studențești; concluzie: profesorul nu trebuie să adoarmă studentul.
  • Adrian Miroiu în 22 ("Generațiile blamabile") susține că stângismul tinerilor occidentali este cauzat de un hedonism pecuniar și de obișnuința cu sistemul de protecție socială, nu de portretele lui Che Guevara sau ideile socialiste.
    Din Dilema Veche reținem articolul lui Mihail Neamțu "Generația neașteptată" contra proiectului lui Adrian Papahagi din Adevărul literar și artistic de a o oferi o ideologie unei noi generații: "este o dovadă de insolență ca ierarhiile să fie decise, în mod declarat, de către un cercetător la început de drum."
  • Ștefan Borbely se ia în Obsevator Cultural de Istoria Literaturii Române Contemporane a lui Alex Ștefănescu. Aceasta n-ar fi decât o colecție de articolașe-foiletoane, nu o istorie, iar Alex Ștefănescu ar fi un obedient, crescut în umbra lui Manolescu. Marea operă ar fi pentru Alex Ștefănescu doar un mod de a ataca și clasifica scriitorii care nu îi plac. Alex Ștefănescu răspunde că el era convins că Ștefan Borbely îi este prieten, îi dăduse și autograf pe toate cărțile sale. Prin urmare, îi trece cu vederea textul din Observator Cultural și continuă relația.
  • Toată presa discută în termeni relativ vagi preluarea de către Sorin Ovidiu Vântu (prin Realitatea TV) a Academiei Cațavencu. Unii mută problema pe orientalismul românesc, alții pe capitalism, alții chiar pe calitatea cititorilor. În Cațavencu, Doru Bușcu mută problema pe adaptarea la noua realitate, un fel de renunțare la idealism și ne îndeamnă ironic să "Dormim liniștiți, Cațavencu scrie pentru tine", parafraza sloganul FNI înainte de a se prăbuși. Tot în Cațavencu, Tetelu tot cu Dumnezeu se ceartă.

În această perioadă, nu este bine să fiți:
Monica Gabor și Irinel Columbeanu
(dezgustă), Uniunea Europeană (pute a lipsă de valori), Campionat Mondial de Fotbal (e ignorat de intelectuali), Echipa României (vă uitați la TV)

Dacă vă simțiți dilematici, găsiți în continuare în majoritatea revistelor articole despre Monica Gabor, Gigi Becali, America și anti-americanism, CNA, cultura de televiziune, Codul lui Da Vinci, fosta Iugoslavie, foarte multe despre banii de stat pentru cultură, cinematografia românească și piața culturală, corupția la români, problemele zonei rurale.

 

comenteaza acest articol pe Forum

 

  Index Contact Numere anterioare Despre revista  
      Copyright FILOS © 2006   Toate drepturile rezervate        Webdesign by Lavinia